Sådan skåner du miljøet og sparer penge ved at nedsætte dit energiforbrug

termografisk-maaling-hus

Det kan blive dyrt at varme huset eller lejligheden op. Heldigvis kan du finde en masse gode råd til, hvordan du gør det på den mest miljørigtige og økonomiske måde på danskvarmeservice.dk.

Udskift gamle varmekilder med nye

– Du kan spare helt op til 5.000 kr. om året, ved at udskifte dit gamle oliefyr til et nyt og mere energieffektivt, skriver Dansk Varme Service på deres hjemmeside. Også når det kommer til naturgasfyr, er der mange penge at spare, hvis du vælger at udskifte det gamle med et nyt – og det kan dit gasselskab ovenikøbet hjælpe dig med at finansiere.

På samme hjemmeside beskrives det, hvor vigtig god isolering er – uafhængigt af om du er ejer eller lejer af din bolig. Hvis vinduerne er utætte, hulmuren og loftet uisoleret, vil varmen forsvinde ud gennem de kolde og uisolerede flader.

Hvad kan du selv gøre?

Udover at udskifte din varmekilde med en nyere model, er der en række praktiske ting du kan gøre. TV2.dk har i samarbejde med Boligejernes Videncenter (Bolius) givet deres bud på, hvad du i dagligdagen kan gøre for at mindske dit varmeforbrug:

Træk gardiner til og fra. Om aftenen mindsker det varmetabet at trække gardinerne for, og omvendt kan blot en smule sol i løbet af dagen være med til at varme boligen op. Samtidig er det vigtigt at alle rum bliver varmet op – hvis kun nogle opvarmes risikerer du både kondens og skimmelsvamp – grundet at den varme luft slipper ind i de kolde rum.

Stil ikke møbler eller andet for tæt eller oven på sofaen. Det vil gøre, at varmen har sværere ved at fordele sig. Desuden kan det være en fordel at lægge nogle tæpper ved sofaen, arbejdspladsen eller andre steder du opholder dig meget. Når du sidder stille fryser du hurtigere, men med et tæppe kan du holde dig varmen uden at skrue op for radiatoren.

Luft ud ofte – men sørg for at lukke vinduet ordentligt

Når det er rigtig koldt udenfor er det vigtigt, at du lufter ud ofte, men kort tid. Husk dog at slukke for varmen, mens du udlufter.

Sørg for at lukke vinduet ordentligt – og at dine vinduer lukker tæt. Ellers slipper varmen ud. Ved at sætte en papirstrimmel i klemme i vinduet kan du teste om vinduet slutter tæt. Hvis strimlen er svær at trække ud og eventuelt går i stykker, er vinduet tæt. Smutter den derimod nemt ud, slutter vinduet ikke tæt.

Blandt TV2.dk og Bolius’ tips nævnes det, at det ikke kan betale sig at sænke temperaturen om natten, da det vil kræve at varme dét ekstra dagen efter. Det kan imidlertid godt svare sig at lukke ventilationsriste i kældre, skunk, krybekælder eller luftrum, da det mindsker træk. Man skal dog huske at åbne dem igen så snart det er muligt, så man ikke risikerer råd og svampeskader.

Kilde: http://www.danskvarmeservice.dk/gode_raad/optimer_din_bolig/
Kilde: http://penge.dk/article/175928-ni-tips-til-at-spare-pa-varmeregningen/gallery/806154 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *