Lån til forbrug – er det smart eller dumt?

Forbrugslån

Vi lever i en forbrugsøkonomi. Dét er det vist svært at sætte spørgsmålstegn ved, men hvad indebærer det helt præcis for du og jeg?

Først og fremmest betyder det, at vi er nødt for at gå på arbejde for at tjene penge, hvis vi ønsker at forbruge – uanset om et drejer sig om mad eller dyrt tøj.

Vi definerer os selv gennem vores forbrug, også selvom vi ikke forbruger. Dette lyder måske paradoksalt, men tænk over det på følgende måde: Vores forbrugssamfund er så indgroet i os, at mange mennesker netop kan defineres ud fra deres mangelende lyst til at forbruge, og her et udtryk som antikapitalist meget sigende, mens vi sjældent bruger samme begrebsapparat om folk, der forbruger, medmindre der er tale om politiske- eller videnskabelige diskussioner vedr. socio-økonomiske forhold o.l.

Faktisk er kapitalismen og forbrugersamfundet så stor en del af os, at størstedelen af os kan karakteriseres som forbrugere. En betegnelse de færreste af os stiller spørgsmålstegn ved, men som underbygger påstanden om, at vi er blevet forbrugende mennesker.

Visse teoretikere har tilmed postuleret, at forbrug er blevet en iboende del af os, og at vi har bevæget os fra at være homo sapiens til at være homo economicus: selvinteresserede aktører på det økonomiske marked, som, kort opridset, forsøger at maksimere vores udbytte i alle livets facetter.

Dette skal bestemt ikke ses som nogen kritik af kapitalismen, der i højere grad end noget andet økonomisk system har formået at bringe velstand og innovation til verden, men som en generel konstatering af tingenes tilstand.

Et øget forbrug

Vi ønsker alle at forbruge, men forudsætningerne er ikke de samme for os alle. Nogle har naturligvis flere penge end andre, men hvilke muligheder har man, hvis man ønsker at øge eller fremskynde sit forbrug, men ikke har tilstrækkeligt med penge? Jo, man kan optage et forbrugslån.

Et forbrugslån er nemlig et lån, der anvendes specielt til forbrug, som navnet også antyder.
Med et forbrugslån er dine penge ikke øremærket til et særligt formål, modsat realkredit- og billån for eksempel, hvilket betyder, at du har større frihed med denne type lån.

Det betyder dog også, da pengene typisk går til at fremskynde et behov, at man reelt blot bruger sine penge på forhånd, hvorfor man skal være påpasselig med at overbelåne. Netop af denne årsag er det en god idé at gennemgå sin økonomi inden man optager et forbrugslån, men kan økonomien bære udgifterne, kan et forbrugslån være en fantastisk måde at forsøde hverdagen på – og så er der stort set ikke nogen forskel, når man sammenligner med størstedelen de kassekreditter, der findes på det nuværende marked.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *