4 gode råd til en ny leder

Du har lige fået den lederstilling du altid har drømt om, men blev straks mødt med svære beslutninger og nye udfordrende arbejdsopgaver.

Omstillingen fra medarbejder til leder er en stor mundfuld, og når du skal begynde at lede dine tidligere kollegaer, får dit arbejde en ny dimension, du skal være opmærksom på.

Selvom at du er den samme person som tidligere, er din rolle blevet en helt anden – og dine kollegaer vil opfatte dig derefter. Her er 4 gode råd, som du kan anvende i forbindelse med din ledelsesudvikling.

 

Opbyg tillid

For at dine tidligere kollegaer skal respektere dig som leder, er det nødvendigt at opbygge et nyt tillidsforhold.

Måske vil du være af den opfattelse at det ikke er nødvendigt at opbygge tillid, fordi du allerede har et godt forhold til de gamle kollegaer, men det er et vigtigt værktøj i din udvikling som leder.
Når du bliver leder, vil du typisk opleve at du ikke har det samme kammeratlige forhold til dine kollegaer. De kan virke skeptiske og snakken forsvinder måske, når du sætter dig ved frokostbordet.

Det er derfor vigtigt at du til hver en tid er ærlig og åben omkring dine beslutninger – ingen kommunikation er også kommunikation.

Vælger du for eksempel at udeblive fra en frokost, for at give dine kollegaer et frirum, er det vigtigt at du fortæller dem hvorfor. Hvis du ikke gør dette, vil de spekulere i om du er blevet for fin til deres selskab, hvilket er skadeligt for jeres tillidsforhold.

 

Vær dig selv

Du må endelig ikke lave om på din personlighed. Mange nye ledere begår den fejl, at de tror at de skal agere på en bestemt måde, men det er forkert.

Der eksisterer ikke èn perfekt ledelsesstil, da det kommer helt om på dig som leder og den kultur der er på arbejdspladsen.
Hvis du ændrer din personlighed, for at leve op til en bestemt opfattelse af være en leder, vil du komme til at fremstå utroværdig udadtil, og skubbe dine kollegaer længere væk.

Du behøver heller ikke have et svar til alt, bare fordi at du er blevet udnævnt leder. Dine kollegaer vil i højere grad sætte pris på din ærlighed.

 

Fokusèr på ledelsesopgaverne

Det kan være svært at skifte arbejdsopgaver fra den ene dag til den anden, og det kan være fristende at blive ved med at udføre faglige specialiserede opgaver som leder. Men dette er en fejl, da det er din opgave som leder, at sikre at dit team for ordnet opgaverne.

Hvis du begynder på at løse nogle af de opgaver, som dine kollegaer burde løse i stedet, vil du miste fokus fra ledelsesopgaverne.

Den primære opgave for en leder, er at få ens medarbejdere til at løse opgaverne. Det er dit job at uddelegere, og få dine medarbejdere til at udvikle sig.

En god leder er nødvendigvis ikke den bedste til alle arbejdsopgaver, men den der er bedst til at overvåge og styre medarbejderne i den rigtige retning.

 

Find en du kan være fortrolig med

Som ny udvalgt leder er det vigtigt at finde en eller flere du kan være fortrolige med. Det er optimalt, hvis det er ligesindede ledere, eller nogen der har været i feltet i mange år.

Det er sundt at have en række relevante personer, du kan diskutere og vende dilemmaer med.

Før du blev udnævnt som leder, havde du nok et tættere forhold til dine kollegaer. Men du vil hurtigt opdage, at du ikke kan dele og diskutere de samme ting med dem længere, fordi du har fået en ny rolle i virksomheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *